Múlt héten a vietnami kávéról írtam, és bár nem vagyok egy nagy rajongó, azért így is találtam olyan italt, amiért érdemes Vietnamba látogatni. Ezen a héten igazi szerelmemről, az olasz kávéról és kávézási szokásokról írok.

A lista valószínűleg senkit nem fog meglepni:

  1. Kotyogós kávé

Minden valamirevaló olasz háztartásban megtalálható a kotyogó, ami persze nekünk, magyaroknak nem egy nagy újdonság, az amerikaiak és a britek azonban teljesen el vannak tőle képedve. Hát igen, egyik ország sem a kávékultúrájáról híres, de azért szép lassan ők is kezdenek jobb ízlést kialakítani e-téren. Olaszországban viszont alap, hogy akár több példányban és méretben is birtokol egy kotyogót, vagy ahogy ott hívják -mokkát, a család. A jó kávé titka az, hogy a kotyogót jól meg kell tömni kávéval, így aztán még véletlenül sem lesz gyenge a végeredmény. És ha a sok használat során elkopna valamelyik alkatrész, akkor sem kell aggódni, hiszen minden boltban kapható hozzá külön szűrő és nyél is.

2. Espresso

Az espresso titka abban rejlik, hogy a vizet, vagyis a vízgőzt nagy nyomáson préselik át a kávén. A kévégépet természetesen itt is jól megtömik, sőt egy külön erre a célra kifejlesztett eszközzel még jól le is préselik, hogy minél több férjen bele. Az olaszok egyébként nem tökölnek ha kávéivásról van szó. Csak megrendelik az espressojukat a pultnál, amit 5 másodperc alatt felhörpintenek, és már ott sincsenek. Ha pénzt akarunk magunknak spórolni, kövessük a példájukat, és ne üljünk le az asztalokhoz, ugyanis akkor több pénzt számítanak fel.

3. Espresso macchiato

Espresso egy kevés tejhabbal. A név a kávé tetején lévő fehér tejfoltra utal, és “makkiatonak” kell ejteni. Nekem ez az egyik kedvencem, mivel a tej elvesz valamennyit a kávé keserűségéből, de nem nyomja el az aromáját.

20161002_105651
Coffee and pastry

4. Cappuccino

A cappuccinot persze mindenki ismeri, de azt már kevesen tudják megmondani, hogyan is készül és hogy mi a különbség közte és a latte közt. Pedig nem is olyan bonyolult. Minden az arányokon múlik. 1/3 espresso, 1/3 tej, 1/3 tejhab, és már kész is ez a reggeli finomság. Ugyanis az olaszok általában reggelire fogyasztják, mivel a tejet is egyfajta tápláléknak tekintik. Turistaként azonban lazán rendelhetünk cappuccinot a nap bármely szakában. Mióta láttam egy olasz nénit ebéd után cappuccinot inni, engem már semmi nem tarthat vissza, ha éppen tejesebben szeretném inni a kávémat.

20160928_085957

5. Caffé Latte

Egy olasz ismerősöm kérdezte egyszer, hogy miért hívják a külföldiek a caffé lattét lattének. Nem véletlen az értetlenkedése, ugyanis a latte önmagában tejet jelent olaszul, így az is előfordulhat, hogy ha ezt rendeljük, egy pohár tejet kapunk. Ez az ital a cappuccinohoz hasonlóan sok tejjel készül, a tejhab azonban sokkal vékonyabb. Az arányok 1/3 espresso, 2/3 tej, habbal együtt.

Ezen kívül léteznek még mindenféle likőrrel, kakaóval és csokival ízesített kávék is. Ezek különösen népszerűek a turisták körében, így nem meglepő, ha az olaszok furán néznek, mikor espressot rendel az ember. Van egy sanda gyanúm, hogy legbelül az olaszok meg vannak róla győződve, hogy minden turista barbár, ha kávéivásra kerül a sor 😛

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s