A tavasz a megújulásról szól. Újjáéled a természet, és mi, emberek is ennek jegyében tevékenykedünk. Nagytakarítunk, elkezdünk sportolni és megújítjuk a ruhatárunkat. Akármerre nézünk, hívogatnak a kirakatok. Csakhogy én megfogadtam, hogy idén minimálisra szorítom a ruhavásárlást. Nagyon is szeretem a szép ruhákat, de nem szeretnék egy olyan iparágat támogatni, ami ennyire rossz hatással van a környezetre.

A ruhagyártás ugyanis rengeteg energiát fogyaszt, mérgező folyamatokkal jár és rengeteg hulladékot termel. Gondoljunk csak arra a sok ruhára, amit a turkálókban látunk. Rengeteg közülük vadonatúj, vagy alig használt, és míg ezeket a darabokat sem tudják mind eladni, az utánpótlás folyamatosan termelődik. Bár egyre elterjedtebb a textil újrahasznosítás, sajnos ez sem oldja meg teljesen a problémát, ugyanis a folyamat során romlik az anyag minősége, így előbb-utóbb minden ruha a szemétdombon végzi.

Szerencsére egyre nagyobb a választék a fenntartható márkák terén, de ha őszinték akarunk lenni, ezeket a ruhákat még mindig nem egy átlag magyar pénztárcához szabják. A kíváncsiság kedvéért kutakodtam kicsit a témában, és úgy látom, azért van pár dolog, ami ennek ellenére megéri a befektetést, és amire mégy egy átlag fizetésből is össze tudjuk spórolni a pénzt.

Ha azonban nem vagyunk ennyire elhivatottak, vagy végképp nem engedhetünk meg magunknak ilyesfajta luxust, akkor is van megoldás. A legfenntarthatóbb opció ugyanis a használt ruhavásárlás. Ezzel egyrészt nem támogatjuk közvetlenül a ruhagyártást, másrészt spórolhatunk is. Persze ezzel sem árt óvatosnak lenni, ugyanis pont az ára miatt ebből is túlvásárolhatunk.

Én télen kezdtem el a kapszula gardróbomat, amiben még így is több ruha van a kelleténél, de szerettem volna magamnak egy kis időt adni az átállásra. Most, hogy itt a tavasz, a gardróbom is át kell szervezni, és az első pár hónap tapasztalatával felvértezve már sokkal magabiztosabban kezdem az új évszakot. Ez a tapasztalat megtanított arra, hogy elfogadjam, ha egy ruha már nem okoz örömet, és felismerjem, mire van szükségem valójában. Bár még így is több ruhám van, mint kéne, azért van pár dolog, ami hiányzik a szekrényemből. Amíg ezeket keresem, nem akarok abba a csapdába esni, hogy olyat is megveszek, ami nem kell. Hogy ezt elkerüljem, a következő technikákat alkalmazom:

– Tartom magam a listámhoz, és azokra a ruhadarabokra koncentrálok, amelyekre tényleg szükségem van.

– Jól átgondolom a választásaimat, és ha tehetem, várok pár órát, vagy napot a döntéshozatallal.

– Ha megakad a szemem valamin, ami nincs a listán, de nagyon megtetszik, duplán elgondolkodom, hogy kell-e.

Bár jó lenne, ha több lehetőség lenne fenntartható forrásból öltözködni, amíg tudatosan vásárolunk, figyelünk a minőségre és ténylegesen kihasználjuk a holmijainkat, már azzal rengeteget tehetünk a környezetért. Úgyhogy ne rettenjünk meg, ha fel szeretnénk frissíteni a tavaszi ruhatárunkat, rajta. Csak ne feledkezzünk meg a tudatosságról!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s