Korábban már írtam 2 fogadalmamról, a kapszula gardróbról és a lomtalanításról. Mindkettő a megtisztulást segíti, és most a fizikai téren kívül a testemmel is szeretném ugyanezt megtenni. Igaz, nem vagyok vallásos, mégis úgy gondolom, hogy a böjt időszaka jó alkalom lehet erre. Úgy gondolom, hogy zöldség- és gyümölcsfronton eddig is jól teljesítettem, de most még jobban szeretnék odafigyelni arra, mit eszem. A fő ok, amiért kevesebb állati eredetű élelmiszert szeretnék fogyasztani, az a karbon lábnyomom csökkentése (vagyis, hogy mennyi CO2-t termelek). A húsipar rettentő nagy kibocsátó, ezért természetes, hogy az étkezésemen is változtatnom kell. És bár tudom, hogy Magyarországon szinte egyenesen felháborító, ha az ember nem eszik húst, azt azért mindenkinek el kell ismernie, hogy a zöldségekből és gyümölcsökből fogyaszthatnánk többet. Mi is lehetne jobb alkalom ennek elkezdésére, mint a tavasz!

Igaz, itthon még kevésbé ismert, de már nálunk is terjed a vegánizmus, ami nem csak a húsevést de az egyéb állati eredetű termékek fogyasztását is tiltja. Tudom, ez sokaknak extrémen hangzik, és én sem feltétlenül vagyok a híve az ilyen jellegű diétáknak. Félreértés ne essék, nem mondom, hogy rossz, de mint a többi hasonlóan megszorító étrend, a vegánizmus sem vesz figyelembe bizonyos faktorokat, mint például az éghajlat, az anyagi és természeti források, valamint az egyén testalkata és egészségi állapota. Röviden, míg sok ember számára ideális lehet, nem csak egy út vezet az egészséges, környezettudatos táplálkozáshoz. Döntse el mindenki magának, hogy mi a legmegfelelőbb.

Akár úgy döntünk, hogy teljesen feladjuk a húst (netán vegánok leszünk), csak rövid ideig böjtölnénk, vagy egyszerűen csak több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mindenképpen jót teszünk a bolygónak és az egészségünknek is. Úgyhogy ami engem illet, én Március 1-étől jobban odafigyelek az étrendemre, és ha szeretnél csatlakozni, itt megteheted. A következő hetekben megosztok veletek pár tippet arról, hogyan ehettek több zöldséget és gyümölcsöt és lehet, hogy a kedvenc vegetáriánus receptjeim közül is megosztok párat. Ezen kívül írni fogok még pár Ázsiában tanult tisztító gyakorlatról, de senki ne ijedjen meg, nem lesz semmi extrém, vagy veszélyes! Kövessétek a blogot, hogy ne maradjatok le 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s