Hogy őszinte legyek, nagyon nemszeretem a szilvesztert. Kint hideg van, és még a Karácsonyt sem hevertem ki, és semmi kedvem kimozdulni, de ha nem megyek, mindenki sajnálni fog, hogy nincsenek barátaim. Az igazság az, hogy szeretek bulizni és barátokban sem szenvedek hiányt, de valahogy mégsem volt eddig egy igazán jó szilveszterem sem. Egyszerűen nem bírom a kényszer-szórakozást, de idén úgy döntöttem, nem engedek a szociális nyomásnak, és más módon ünnepelek.

Balin az idegenvezetőm/sofőröm mesélt Siva Éjszakájáról, amit általában Januárban ünnepelnek, és állítólag ez a legsötétebb éjszaka az évben. A legenda szerint volt egy vadász, akit Lubdakának hívtak. Lubdaka minden nap kijárt az erdőbe vadászni, de egy nap rátámadott egy tigris, és a vadász kénytelen volt egy fán meghúzni magát. Az egész éjszakát ott töltötte, és mivel félt a tigristől, nem tudott aludni, így volt ideje elmélkedni és bűnbocsánatért imádkozni. Reggel a tigris elment, és az egész éjszakán át tartó virrasztásért cserébe Lubdaka bűnbocsánatot nyert.

Ezért meditálnak és imádkoznak bűnbocsánatért és útmutatásért a Balinézek Sivához, aki a közhiedelemmel ellentétben nem pusztán rombol, hanem megszabadít attól, amire nincs szükség, hogy helyet csináljon az újnak. A legtöbb kultúrában a sötétséget negatív dolgokkal hozzák összefüggésbe, de Balin felismertek egy alap igazságot: sötétség nélkül nincs fény.

Véleményem szerint ez egy sokkal hasznosabb formája az ünneplésnek. Ahelyett, hogy tudatvesztésig innám magam, számba vehetem az elmúlt évet és elgondolkodhatok a jövőn. Hiszen hogy akarunk újévi fogadalmakat tenni, ha azt se tudjuk, mire is van igazán szükségünk. Lehet, hogy idén a pezsgőzés helyett inkább meditálni fogok…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s