Még csak két hónapja élek Olaszországban, így nem tudok mélyreható képet adni az olasz társadalomról, de azért szeretném megosztani az eddigi tapasztalataimat, hogy mi az, ami furcsa, vagy szokatlan és mit lenne jó átvenni.

  1. Kávékultúra

Mondjuk ebben a magyarok sincsenek annyira lemaradva, de azért az olasz kávé még mindig jobb. És olcsóbb! Már egy euróért kapni jó kávét. A különbség igazából Angliával összehasonlítva szembetűnő igazán, ahol az emberek nem igazán tudják élvezni a kávézást. Csak gyorsan belelöttyintik a cuccot egy papírpohárba, és már rohannak is. Arról nem is beszélve, hogy aki kitalálta az americanot… inkább nem is folytatom. A lényeg, hogy itt jó a kávé. És az olaszok tudják is élvezni. Mivel megállnak kávézni, még ha csak öt percre is,itt ritkán látni papírpohárral rohangáló embereket. Bár az olaszok egyébként se nagyon rohannak sehová. Ami kicsit frusztráló is a számomra, főleg amikor munkába sietek és szeretnék gyorsan a szervezetembe juttatni egy adag koffeint. Itt ugyanis nem úgy megy, hogy rendelsz és fizetsz. Nem. Itt sorban állsz, hogy rendelhess, majd miután megittad a kávét, újra sorba kell állnod, hogy fizess. Legalábbis, ha forgalmasabb helyről van szó. Az is előfordul, hogy külön kasszánál kell fizetni, majd egy másik pultnál, a blokk ellenében megkapod a kávéd. A sietéshez szokott agyam néha nehezen kezeli az ilyenfajta stresszt, igazából tudom, hogy sokkal jobb ez így, lelassulva, és próbálom magamat átkalibrálni az itteni tempóhoz.

  1. Az utcán

Az egy dolog, hogy az olaszok nem sietnek (én meg mindenhova száguldok), de hogy nem mozdulnának meg, amikor az utadban vannak…? Mivel itt mindenki szeret csoportosan sétálni, gyakran előfordul, hogy egy mozgó fallal találom magam szemben, ami elől nem tudok kitérni. Ilyenkor az emberek nem hogy megbontanák a fal formációt és odébb húzódnának, hanem megvárják az utolsó pillanatot, amikor már meg kell állnom, hogy ne menjek beléjük, és akkor, nagy nehezen engednek nekem egy kis rést. Próbálom magam nem felhúzni, de ezen azért kicsit mindig kiakadok. Főleg, hogy míg eljutok a munkahelyemig, minden alkalommal vagy öt ilyen emberfalon kell átverekednem magam.

  1. Ételek

Oh, az olasz konyha… Ahogy a kávéról, erről is ódákat tudnék zengeni. A kedvencem a vásárlás, ami mindig tartogat valami meglepetést. Ehető virágok, ismeretlen zöldségek… Ráadásul könnyű helyi alapanyagokhoz jutni. Mivel hét közben elég elfoglalt vagyok, kevés időm van a kísérletezésre, de azért igyekszem bővíteni a receptgyűjteményem, és kipróbálni pár számomra ismeretlen, helyi hozzávalót.

  1. Divat

Az olaszok nem véletlenül híresek a divatról. Itt mind a nők, mind a férfiak nagy gondot fordítanak az öltözködésükre, és előszeretettel vesznek fel hétköznapokra is extravagáns ruhákat. Persze azért itt sem mindenki divat őrült, de több elegáns embert látni, mint a világ más országaiban. Ez egyrészt jó, másrészt kicsit szórakoztató is ez a puccparádé. Egy-két férfi divattrend kimondottan megmosolyogtat. Az egyik ilyen a mellszőr kivillantása. Ezt egyesek olyan magas szinten űzik, hogy épphogy lyukat nem vágnak a pólójukra. De ez azért nem általános, és a legtöbben inkább elegánsan öltöznek.

  1. Emberek

Nem tudom, hogy mi teszi, az olasz nyelv, vagy ahogy az emberek gesztikulálnak, de valamiért mindig mosolyognom kell, amikor beszélnek. Valahogy nagyon kifejező. Bár a nagyobb városokban sajnos ez nem mondható el, ott ahol élek, általában mindenki nagyon kedves, és az idősebbek még akkor is előszeretettel magyaráznak nekem, miután egyértelművé válik, hogy gőzöm sincs róla, mit mondanak.

A másik dolog, ami az emberek kapcsán feltűnt, hogy itt mindenki együtt csinál mindent. Ritkán látni egyedül kávézó, sétáló vagy bármi egyebet csináló olaszokat. Ez a közösségi szellem az öregeknél is megvan, akik előszeretettel ülnek ki együtt egy padra vagy kávézóba pletykálni, vagy újságot olvasni.

Bár tudom, hogy két hónap nem elég, hogy mélyre menő következtetéseket vonjak le az olasz társadalomról, azért a különbségek így is feltűnnek. Mint mindenhol, itt is vannak jó és rossz dolgok, és olyanok, amelyek gondolkodásra késztetnek. De pont ezért szeretek utazni 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s