Mindig is érdekelt a környezetvédelem, és az utazásaimnak köszönhetően még inkább megerősödött bennem a gondolat, hogy szeretném csökkenteni a szeméttermelésem. Amikor vásárolok, igyekszem odafigyelni a csomagolásra, nem használok műanyag bevásárlószatyrot és általában igyekszem elkerülni a műanyagokat, de ez nagyon nem könnyű. Hiába tudjuk, hogy mennyire rossz a környezetünknek és az egészségünknek, még mindig imádjuk.

Dél- Kelet Ázsiában a műanyag mindenhol ott van. Miért használnál környezetbarát bevásárlótáskát, amikor itt van ez a nejlonzacskó ingyen?!?! Amikor Vietnamban éltem, ott is mindenhova vittem a saját bevásárlószatyromat, az eladók pedig döbbenten, és érthetetlen tekintettel meredtek rám, amikor visszautasítottam a szatyraikat. Tudom, a legtöbb dél-kelet ázsiai ország nem túl gazdag, a műanyag meg olcsó, de borzalmas hatással van mind a környezetre, mind az egészségre. A kis falvakban a  legrosszabb a helyzet, ahol az emberek tudatlanul beleszórják a műanyag hulladékot a tavakba és folyókba, amiben aztán horgásznak, fürdenek, vagy éppen ivóvízként használnak.

Azt gondolnánk, hogy a helyzet jobb Európában és a fejlett országokban.  Tény és való, hogy az emberek itt többet tudnak a környezetvédelemről, de vajon többet is tesznek érte? Nem akarok általánosítani, tudom, hogy vannak országok, amelyek élen járnak az újrahasznosításban, de így is megdöbbentő, mennyien nem tesznek semmit. Amikor Angliába költöztem, egyenesen sokkolt a műanyag mennyisége, amit csomagoláshoz használnak. Még a zacskót is beleteszik öt másik zacskóba, és egy átlagos szupermarketben nem könnyű olyan zöldséget és gyümölcsöt találni, ami nincs előre becsomagolva. Ha árulnak is nem előrecsomagolt dolgokat, azok általában drágábbak, és a választék is kisebb. A másik dolog a mikrós kaja, ami Angliában nagyon népszerű. Egy egész részleg áll a rendelkezésünkre, ha lusták lennénk főzni. Mondanom sem kell, hogy ez megint extra csomagolással jár, ráadásul sokkal egészségtelenebb, mintha mi magunk főznénk.

Olaszországban étel fronton mindenképp jobb a helyzet. Rengeteg a termelői piac, és az itteniek előszeretettel használnak friss, helyi hozzávalókat. Ami azonban a szupermarketeket illeti, lenne mit fejlődniük. Itt nem elég, hogy zacskóba teszik a zöldséget és gyümölcsöt, de még külön nejlonkesztyűket is használnak azok megfogására. Miért?!?! Nem mindegy, hogy azt a gyümölcsöt, amit úgy is megmosok, mielőtt megenném, ki érintette meg a boltban?!? Én úgy döntöttem, hogy elvből visszautasítom ezeknek a kesztyűknek a használatát, de mindig izgulok, nehogy valaki rám szóljon, ugyanis a csekély olasztudásommal nem tudnám kimagyarázni magam.

Bár nem néztem statisztikákat, úgy gondolom, a zacskó helyzet jobb Magyarországon. Ennek valószínűleg az az oka, hogy mi fukarabbak vagyunk és kevésbé akarjuk szatyrokra pazarolni a pénzünket, ráadásul általánosságban nincsenek annyira szem előtt, mint sok más országban. Ez nem túl régóta van így, úgyhogy amikor egy év után először hazalátogattam Ázsiából, nagyon szembetűnő volt a változás. A mikrós készételek is kevésbé népszerűek otthon, mint mondjuk Angliában, úgyhogy ezen a téren is jól teljesítünk, de még bőven van mit fejlődni. A magyarok egy részét még mindig hidegen hagyja a környezetvédelem, és általános az “én túl jelentéktelen vagyok, hogy bármi befolyásom is legyen” hozzáállás. Az állam sem segít a helyzeten. Csődbe mennek a szelektív hulladékgyűjtők és eltűnnek a hulladékszigetek, így nem sok lehetőségünk marad az újrahasznosításra. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy mégis felelősséggel tartozunk a környezetünkért, és ha mást nem, a vásárlásainkkal is sokat tehetünk a környezetvédelemért.

Összességében úgy gondolom, jó hogy egyre többen tisztában vannak a műanyag helyzettel, és próbálnak tenni a környezetért. Hiszek abban, hogy a sok kis változás egy nagyobb változáshoz vezet, és úgy gondolom, hogy összefogással sokat elérhetünk. Jó lenne, ha könnyebb lenne elkerülni a műanyagot a mindennapi életben, de ez a legtöbb helyen még lehetetlen. Én is igyekszek odafigyelni, hogy mit veszek/használok, és minden hulladékcsökkentő tippet szívesen veszek. Úgyhogy ne habozzatok megosztani a tapasztalataitokat 😉

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s